Volume 44 - Issue 3 - 225 - 231

Effect of Genotypes on Chemical and Physical Properties of Mulberry

Dutların Fiziksel ve Kimyasal Özellikleri Üzerine Genetopin Etkisi


In this research, the physico-chemical properties and mineral composition of white (Morus alba L.), black (M. nigra L.) and urmu (M. nigra L.) mulberries, grown in Southeast Anatolia region of Turkey, were investigated. Urmu contained the highest total anthocyanin and phenolic compounds (1071 mg cyanidin-3-glucoside equiva- lents, and 1456 mg gallic acid equivalents/100 g fresh matter respectively), and white mulbery had the highest HMF and browning index (36.15 mg kg-1 and 17.61 respectively). Maximum L and b values were observed in white mulberry. The mean values of mineral compositions of the mulberry types in 100 g fresh fruith were 238 mg P, 1138 mg K, 139 mg Ca, 116 mg Mg, 6 mg Fe, 0.8 mg Cu, 4.3 mg Mn and 3.9 mg Zn. The highest total flavonoid and ascorbic acid were determined in urmu mulberry (312 mg quercetin equivalents/100 g fresh matter and 32 mg/100 g). 

Bu çalışmada, Türkiye’nin Güneydoğu Anadolu bölgesinde yetiştirilen beyaz (Morus alba L.), siyah (M. nigra L.) ve urmulu (M. nigra L.) dutların fiziko-kimyasal özellikleri ve mineral bileşimi araştırılmıştır. Urmulu dutlar en yüksek toplam antosiyanin ve fenolik bileşikler içerirken (1071 mg siyanidin-3-glikozit eşdeğerleri, ve 1456 mg gallik asit /100 g taze madde sırasıyla eşdeğer) ve beyaz dut en yüksek HMF ve esmerleşme indeksine (36.15 mg kg-1 ve 17.61 sırasıyla) sahiptir. Maksimum L ve b değerleri beyaz dutlarda gözlenmiştir. 100 gram taze dut meyvesi çeşitlerinin mineral bileşimlerinin ortalama değerleri 238 mg P, 1138 mg K, 139 mg Ca, Mg 116 mg, 6 mg Fe, 0.8 mg Cu, 4.3 mg Mn ve 3.9 mg Zn. En yüksek toplam flavonoid ve askorbik asit (312 mg kuarsetin/100 g taze madde ve 32 mg eşdeğer/100 g) urmulu dutta belirlenmiştir. 



Download Article in PDF (109 kB)



Feedback
  • ISSN 1303 5002
  • © 1973-2021 Hacettepe University