Volume 52 - Issue 1 - 1 - 9

Glaucium cappadocicum: in vitro Antioxidant, Antimicrobial, Anticholinesterase Inhibition Properties

Glaucium cappadocicum: in vitro Antioksidan, Antimikrobiyal, Antikolinesteraz İnhibisyon Özellikleri


This study evaluated the total phenolic and flavonoid material content as well as the antioxidant, antibacterial, and anticholinesterase activities of extracts prepared from the endemic Glaucium cappadocicum plant. The extracts' antioxidant properties were assessed using the DPPH and FRAP methods, their antibacterial effects were assessed using the disk diffusion method on Gram positive and Gram negative bacteria, and their ability to inhibit cholinesterase activity was assessed using the Ellman method. In all biological activity assays, the alkaloid extract had the maximum activity. Especially in enzyme inhibition studies, alkaloid extract showed stronger inhibition than the standard inhibitor tacrine. These findings are the first report showing that high concentrations of compounds with antioxidant, anti-acetylcholinesterase, and antibacterial activity can be found in extracts from Glaucium cappadocicum.

Bu çalışmada Türkiye’ye endemik Glaucium cappadocicum’dan hazırlanan ekstrelerinin toplam fenolik ve flavonoid madde içeriği belirlenerek, antioksidan, antimikrobiyal ve antikolinesteraz aktiviteleri değerlendirildi. Ekstrelerin antioksi- dan aktiviteleri DPPH ve FRAP yöntemleriyle, antimikrobiyal testler Gram pozitif ve Gram negatif bakteriler üzerinde disk difüzyon yöntemiyle, antikolinestreaz inhibisyon çalışmaları ise Ellman yöntemiyle belirlenmiştir. Tüm biyolojik aktivite testlerinde en yüksek aktiviteyi alkaloid ekstresi sergilemiştir. Özellikle enzim inhibisyon çalışmalarında alkaloid ekstresi standart inhibitör olan takrinden daha güçlü inhibisyon sergilemiştir. Bu bulgular, Glaucium cappadocicum'dan yapılan ekstraktlarda antioksidan, anti-asetilkolinesteraz ve antibakteriyel aktiviteye sahip bileşiklerin yüksek konsantrasyonlarda bulunabileceğini gösteren ilk rapordur.



Download Article in PDF (453.5 kB)



Feedback
  • ISSN 1303 5002
  • © 1973-2024 Hacettepe University