In this study, distilled water (control), 1% calcium chloride (CaCl2) (w/v), 1% sodium alginate (w/v), and combination with 1%CaCl2 +1% sodium alginate(w/v) solutions were sprayed on freshly harvested button mushrooms. Treated mushrooms were stored in polypropylene boxes during 20 days at 4±1°C. Physical and chemical properties of treated mushrooms were investigated at five days intervals during storage. The present results showed that treatment of 1% CaCl2 revealed close effectiveness on weight loss, with 1.21%, L* color value with 81,76, the and cap opening percentage with 11%. minimum decrease in firmness with 2.2 N of the mushrooms compared to other treatments at end of storage. The experiment results could suggest the 1% CaCl2 application for mushroom quality and shelf life were more observable up to 15 days.
Çalışmada hasat edilen taze beyaz şapkalı mantarlara saf su (kontrol), % 1 kalsiyum klorür (CaCl2) (w / v), % 1 sodyum aljinat (w / v) uygulaması ile % 1 CaCl2 +% 1 sodyum aljinat (w/v) kombinasyonu püskürtme yöntemi ile uygulanmıştır. Uygulama yapılan mantarlar polipropilen kutularda 4 ± 1°C'de 20 gün boyunca muhafaza edilmiştir. Uygulama yapılan mantarların fiziksel ve kimyasal özellikleri muhafaza süresinde 5 gün aralıklarla belirlenmiştir. Mevcut uygulama sonuçlarına göre % 1CaCl2 uygulaması yapılan, mantarların muhafaza sonunda ağırlık kaybı, %1,21, mantar L*(parlaklık) renk değeri 81,76, şapka açılma oranı %11 ve şapka sertlik değeri 2.2 N ile diğer uygulamalar daha etkili olduğu belirlenmiştir. Uygulama sonuçlarına göre mantar kalitesi ve raf ömrü için %1 CaCl2 uygulamasının 15 günlük raf ömrü süresince daha etkili olduğu belirlenmiştir.
Download Article in PDF (1.4 MB)