Volume 50 - Issue 1 - 45 - 54

Validation of Determination by Icp-Oes Method of Mercury Residual Levels in Meat of Canned Fish Put up for Sale in Turkey

Türkiye’de Satışa Sunulan Konserve Balık Etlerinde Civa Kalıntı Seviyelerinin Icp- Oes Metodu ile Saptanması ve Validasyonu


This study describes the residual mercury levels in canned fish marketed in Turkey. In total, 375 fish samples were analyzed by Inductive Coupled Plasma Optical Emission Spectrometry (ICP OES) for mercury residues. The quantification limit (LOQ) from the validation data ranged from 0.008 to 0.043 mg kg-1. Accuracy and precision were evaluated by means of recovery experiments at two concentration levels (30, and 50 mg kg-1), obtaining recoveries between 87.5% and 109.3% and coefficient of variation below 10%. Also, the relative standard deviation (RSD) ranged from 0.2% to 9%. The expanded measurement uncertainty for mercury ranged from 11.1% to 19.2%. In investigated samples, 4.8% were detected at a detectable level of mercury, but these levels were below the legal limits. With regard to hg level were no significant correlations (p < 0.05) between species. According to Turkey’s legislation, none of for example the maximum limit of 1.0 mg kg-1 did exceed the level, but 1.3% exceeded the limit recommended by the Food and Agriculture Organization/World Health Organization (0.5 mg kg-1). The reproducibility limits obtained as a result of the validation study were found to be appropriate in accordance with both the NMKL 170 method and the Turkish Food Codex (Communiqué No: 2014/2), as well as the EU Commission Decision 2002/657/EC.

Bu çalışma, Türkiye’de pazarlanan konserve balıklarda kalan civa seviyelerini tanımlamaktadır. Toplamda 375 balık numunesi, cıva kalıntıları için Endüktif Çiftleşmiş Plazma Optik Emisyon Spektrometresi (ICP OES) ile analiz edilmiştir. Vali- dasyon verilerinden niceleme limiti (LOQ) 0.008 ila 0.043 mg kg-1 arasında değişmiştir. Doğruluk ve kesinlik, %87.5 ile 109.3 arasında ve geri kazanım %10’un altında varyasyon katsayısı elde ederek iki konsantrasyon seviyesinde (30 ve 50 mg kg-1) geri kazanım deneyleri yoluyla değerlendirilmiştir. Ayrıca, bağıl standart sapma (RSD) %0.2 ila %9, genişletilmiş ölçüm belirsizliği %11.1 ile %19.2 arasında değişmiştir. Araştırılan örneklerde %4.8’i saptanabilir civa seviyesinde tespit edildi, ancak bu seviyeler yasal sınırların altındaydı. Hg düzeyi açısından türler arasında anlamlı bir ilişki yoktur (p<0.05). Türkiye’nin mevzuatına göre, örneklerin hiçbiri, maksimum 1.0 mg kg-1 sınırını aşmadı, ancak %1.3 Gıda ve Tarım Örgütü/Dünya Sağlık Örgütü (0.5 mg kg-1) tarafından önerilen sınırı aştı. Validasyon çalışması sonucunda elde edilen tekrarlanabilirlik limitlerinin hem NMKL 170 yöntemi ve Türk Gıda Kodeksine (Tebliğ No: 2014/2) hemde 2002/657/EC sayılı AB Komisyonu Kararı’na uygun olduğu bulunmuştur.



Download Article in PDF (518.0 kB)



Feedback
  • ISSN 1303 5002
  • © 1973-2024 Hacettepe University