Grape seeds are waste products of the wine and juice processes in big amounts. In this study, grape seeds were used in Methylene Blue (MB) removal in synthetic wastewater by transformation into active carbon. Optimization process was completed using RSM. Four different parameters could affect the removal in selected process were identified and maximum MB removal was achieved by optimization of these parameters. Central Composite Design (CCD) software was used to calculate the effects of each parameter on response/removal. Conducted empirical and statistical studies determined that the values for independent parameters that achieved the maximum response were; pH 3.7, contact time 55.5 minutes, absorbent dosage 1.4 g, and initial concentration of 160 mgL-1. Using these parameters, MB removal from synthetic wastewater was conducted at an approximate yield of 99% with active carbon (Vitis vinifera seed) use. Furthermore, it was identified that the achieved model supported the conducted study by 82%.
Ucuz ve atık olarak değerlendirilen üzüm çekirdeği insanların gıda olarak kullandığı üzümden elde edilen ve bol miktarda bulunan bir atıktır. Bu atık aktif karbon haline getirilerek bir boyar madde olan Methylene Blue’ nun (MM) sentetik atık sulardaki gideriminde kullanılmıştır. Optimizasyon prosesi Response Surface
Metodology (RSM) kullanılarak tamamlanmıştır. Çalışılan süreçte giderimi etkileyecek dört farklı parametre seçilmiş ve bu parametreler optimize edilerek maksimum MM giderimi bulunmuştur. Bu parametrelerin herbirinin (pH, zaman (dakika), adsorbent miktarı (g) ve başlangıç derişimi mgL-1) cevap üzerindeki etkileri Central Compozite Design (CCD) programı kullanılarak hesaplanmıştır. Yapılan deneysel çalışmalar sonucunda quadratik bir model bulunmuş ve üç boyutlu grafikler elde edilerek Anova istatiksel verileri hesaplanmıştır. Gerçekleştirilen deneysel ve istatiksel çalışmalar sonucunda bağımsız parametrelerin maksimum değerleri pH 3.7, zaman 55.5 dakika, adsorbent miktarı 1.4 gram ve başlangıç derişimi 160 mgL-1 olarak bulunmuştur. Bu veriler kullanılarak aktif karbon (Vitis vinifera L.) ile sentetik atık sulardan yaklaşık% 99 verimle MM giderimi sağlanmıştır. Aynı zamanda bulunan modelin yapılan çalışmayı 82% desteklediği gözlenmiştir.
Download Article in PDF (1.2 MB)