Volume 42 - Issue 2 - 225 - 231

In vitro evaluation of various crude extracts of seeds of Trachyspermum Ammi (L.) Sprague (Ajwain) for their potential inhibitory action on selected bacteria of clinical significance

Trachyspermum Ammi (L.) Sprague (Ajwaın) tohumlarından elde edilen çeşitli ham özütlerin klinik olarak önemli olan bazı bakterilere karşı potansiyel inhibisyon etkilerinin in vitro olarak test edilmesi


Seeds of Trachyspermum ammi (L.) Sprague (Ajwain) were evaluated for their antibacterial potential against several bacteria of clinical significance viz. Staphylococcus aureus, Streptococcus pyogenes, Bacillus cereus, Bacillus subtilis, Escherichia coli and Salmonella typhi. Extracts were found to inhibit one or more bacterial strains in different concentrations as observed by microbroth double dilution methodology. The pattern of inhibition depends largely on the solvent used for extraction and the organism tested. Extracts prepared in organic solvents were found more active than aqueous extracts. Furthermore, methanol extract was found to have greater activity against almost all the bacterial species tested. Gram positive bacteria were found more sensitive when compared to Gram negative bacteria. Staphylococcus aureus was found to be most susceptible followed by Bacillus species. Salmonella typhi and Streptococcus pyogenes were found to be most resistant bacteria, however, Escherichia coli showed mild sensitivity to some of the extracts. The study reveals the possibility of the presence of antibacterial components in the Ajwain seeds, thus it can assure an interesting future prospect in the world of medicine for the discovery of novel agents with antimicrobial potential. 

Trachyspermum ammi (L.) Sprague (Ajwain) tohumlarının antibakteriyal potansiyelleri; klinik olarak önemli Staphylococcus aureus, Streptococcus pyogenes, Bacillus cereus, Bacillus subtilis, Escherichia coli ve Salmonella typhi bakterilerine karşı değerlendirilmiştir. Mikrobroth çift seyreltme yönteminde belirlenen şekilde farklı derişimlerde hazırlanan özütlerin bir ya da daha fazla bakteriyel suşunu inhibe ettiği bulunmuştur. İnhibisyon modeli büyük ölçüde özütleme sırasında kullanılan çözücüye ve test edilen organizmaya bağlıdır. Organik çözücülerde hazırlanan özütlerin sulu çözeltilerde hazırlananlara göre daha etkin olduğu bulunmuştur. Ayrıca, metanolün çözücü olarak kullanıldığı özütlerin hemen hemen tüm bakteri türlerine karşı çok daha büyük bir inhibisyon etkisine sahip olduğu bulunmuştur. Gram pozitif bakterilerin, gram negatif bakterilerden daha duyarlı olduğu bulunmuştur. Staphylococcus aureus’un Bacillus türlerinden sonra en duyarlı suş olduğu bulunmuştur. Salmonella typhi ve Streptococcus pyogenes suşlarının en dirençli bakteriler olduğu belirlenmiştir, Escherichia coli’nin ise bazı özütlere karşı hafif bir duyarlılık gösterdiği tespit edilmiştir. Bu çalışma Ajwain tohumlarında antibakteriyel bileşenlerin var olduğunu ortaya çıkarmıştır, bu nedenle tıp dünyası için gelecekte antimikrobiyal potansiyale sahip ham maddelerin keşfi adına umut vaat ettiği söylenebilir 



Download Article in PDF (1.0 MB)



Feedback
  • ISSN 1303 5002
  • © 1973-2024 Hacettepe University