Volume 42 - Issue 2 - 281 - 290

Cinnabarinic acid: Enhanced production from Pycnoporus cinnabarinus, characterization, structural and functional properties

Sinnabarinik asit: Pycnoporus cinnabarius’tan artırılmış üretimi, karakterizasyonu, yapısal ve işlevsel özellikleri


The white-rot fungus, Pycnoporus cinnabarinus, produces the natural phenoxazinone pigment, cinnabarinic acid (CA), which is formed by laccase-catalyzed oxidation of the precursor 3-hydroxyanthranilic acid (3- HAA). This reaction is necessary for the production of antibacterial pigment compounds by the fungus. In this study, the optimum conditions were determined to produce pigment from P. cinnabarinus in batch cultures. Isolated pigment was characterized as cinnabarinic acid by spectroscopic techniques, FT-IR; 1H NMR and LC- MS. Temperature-dependent change of CA was also investigated for the first time by using these techniques. It was observed that CA was converted to 3-HAA with increasing temperature and therefore its antibacterial effect was decreased. 

Beyaz çürükçül mantar olan Pycnoporus cinnabarinus, sinnabarinik asit (CA) olarak adlandırılan ve öncülü olan 3-hidroksiantranilik asitin (3-HAA) lakkaz-katalizli oksidasyonu sonucu doğal fenoksizon pigmenti üretmektedir. Bu reaksiyon mantar tarafından antimikrobiyal pigmentin üretilmesinde önemlidir. Bu çalışmada, optimum koşullarda P. cinnabarinus tarafından pigment üretimini belirlenmiştir. İzole edilen pigment spektroskopik yöntemler, FT-IR, 1H NMR ve LC-MS kullanılarak sinnabarinik asit olarak karakterize edilmiştir. Bu teknikler kullanılarak ilk defa CA’in sıcaklığa bağlı değişimi bulunmuştur. Sıcaklığın arttırılmasıyla CA, 3-HAA’e dönüşmektedir ve bu nedenle pigmentin antimikrobiyal etkisi azalmaktadır. 



Download Article in PDF (366.2 kB)



Feedback
  • ISSN 1303 5002
  • © 1973-2025 Hacettepe University