The plant Çöven, Gypsophila simonii is widely distributed throughout Çankırı, where it is a native species, and Turkey. In this study, chemical and physical properties of unripe saponins obtained by extraction from the roots of Gypsophila simonii, an endemic plant, were isolated and investigated. Purified aglycones recovered from acid hydrolysis of the saponins were separated by reversed chromatography on a thin layer of silica gel. The structure was characterized methods of analysis by means of 1H-NMR, 13C-NMR, FTIR and EIMS. The findings indicate that the proposed structure of that saponin was as a new Gypsogenin ester (C31H51O3) [1,2]. The obtained sapogenin was crystallized for X-ray diffraction; but X-ray analysis results showed that the compound crystallized was only sucrose (C12H22O11). Phytochemical tests showed the presence of terpenoids in the crude extracts. The total saponin content in plant materials and extracts varied to %12.30±0.50. Furthermore in this study, type of ose and total ose (7.0±0.20%), were investigated as qualitative and quantitative.
Çöven bitkisi, Gypsophila simonii yaygın olarak Çankırı çevresinde yetişen yerli bir türdür, Türkiye geneline dağılır. Bu çalışmada, endemik bir bitki olan Gypsophila simonii köklerinden ekstraksiyon sonunda elde edilen ham saponinlerin kimyasal ve fiziksel özellikleri araştırıldı. Saponinler, asit hidrolizi sonucu elde edilen saf aglikon silika jel kaplı ince bir tabaka üzerinde kromatografi yöntemleri ile ayrıldı. Yapısı 1H-NMR, 13C-NMR, FTIR and EIMS analiz yöntemleri ile karakterize edilmiştir. Analiz verilere göre saponinden yeni bir Gypsogenin ester (C31H51O3) yapısı önerilmiştir [1,2]. Elde edilen sapogenin X-ray difraksiyon için kristalize edildi, fakat X-ray analiz sonuçları kristalize bileşikte sadece sakkaroz (C12H22O11) olduğunu gösterdi. Fotokimyasal testleri, ekstraksiyon özütlerde terpenoidler varlığını gösterdi. Bitki materyalindeki ekstraktların toplam saponin içeriği % 12.30 ± 0.50 arasında değişmektedir. Ayrıca bu çalışmada, ose ve toplam ose (7.0 ± 0.20%) tipi kalitatif (nitel) ve kantitatif (nicel) olarak incelenmiştir.
Download Article in PDF (348.3 kB)