Volume 45 - Issue 3 - 411 - 416

Determination of Organic Acids in Natural and Commercial Orange Juices by HPLC/DAD

Doğal ve Ticari Portakal Sularındaki Organik Asitlerin HPLC/DAD Yöntemiyle Tayini


This study aimed to develope a simple reversed-phase HPLC method for simultaneous determination of organic acids in natural and commercial orange juices. The chromatographic separation of these compounds was performed in a single run by using isocratic mobile phase consisting of 10 mM KH2PO4 (pH=2.2) at room temperature, with flow rate of 1 mL.min-1 within 10 min on Inertsil ODS-4 C18 column (250 x 4.0 mm, 5μm). An ultraviolet absorption at 210 nm and 245 nm was monitored. Linearity of calibration, accuracy, precision were examined as parts of the method validation. It has been found that the levels of organic acids in natural juices were higher than in commercial juices.

Bu çalışma doğal ve ticari portakal sularında, organik asitlerin eş zamanlı olarak tayini için basit bir ters faz HPLC yöntemi geliştirmeyi amaçlamıştır. Bileşiklerin kromatografik ayrımı izokratik olarak 10 mM KH2PO4 (pH= 2.2) hareketli fazıyla, oda sıcaklığında, 1 mL.min-1 akış hızında, 10 dakika içinde ve Inertsil ODS-4 C18 kolonda (250 x 4.0 mm, 5μm), gerçekleşmiştir. Ultraviyole absorpsiyon 210 ve 245 nm dalgaboyunda izlenmiştir. Doğrusallık, doğruluk, kesinlik gibi parametreler belirlenerek yöntem valide edilmiştir. Doğal meyve sularındaki organik asit seviyesinin, ticari meyve sularından daha yüksek olduğu bulunmuştur.



Download Article in PDF (193.3 kB)



Feedback
  • ISSN 1303 5002
  • © 1973-2024 Hacettepe University