This work was achieved to determine the nutritional value (total protein, crude fiber, phenolic compounds, total carbohydrate, ash, dry matter, moisture content and pH) of four oyster mushrooms species namely; P. ostreatus (grey), P. ostreatus (white), P. cornucopiae var. citrinopileatus (yellow) and P. salmoneostramineus (pink), were investigated on three agro-substrates mixtures; S1 (wheat straw), S2 (70% wheat straw, 20% saw- dust and 10% date palm fiber) and S3 (50% wheat straw, 30% sawdust and 20% date palm fiber) media. The variety of oyster mushroom showed significant (P<0.05) differences of nutritional value of oyster mushroom on various substrates. The mixture which composed from one substrate was poorer in mineral value than oth- ers which composed from more one. Generally, the higher protein content showed in P. cornucopiae (32.21%) compared with P. ostreatus (grey) (23.83%) as a lower value. P. ostreatus (grey) recorded total phenol, total carbohydrates and crude fibers 2.82 g/kg, 40.72% and 9.97%, while P. salmoneostramineus recorded 1.35 g/ kg, 48.02% and 23.75% respectively. P. ostreatus (white) showed higher value of ash and dry matter (11.3% and 12.81%) than P. ostreatus (grey) and P. salmoneostramineus in values 7.0% and 9.93%, respectively.
Bu çalışmada dört istridye mantar türünün besin değeri (total protein, ham selüloz, fenolik bileşikler, toplam karbohidrat, kül, kuru madde, nem içeriği ve pH) belirlenmiştir. P. ostreatus (gri), P. ostreatus (beyaz), P. cornucopiae var. citrinopileatus (sarı) ve P. salmoneostramineus (pembe), mantar türleri üç tarımsal karışımda S1 (buğday samanı), S2 (%70 buğday samanı, %20 talaş ve %10 hurma lifi) ve S3 (%50 buğday samanı, %30 talaş ve %20 hurma lifi) incelenmiştir. İstiridye mantarlarının çeşitli katkı maddeleriyle besin değerinin önemli (p<0.05) farklılıklar gösterdiği görülmüştür. Genel olarak, P. cornucopiae (%32.21), P. ostreatus (gri) (%23.83) karşılaştırıldığında daha yüksek protein içeriğine sahip olduğu görülmüştür. P. ostreatus (gri) toplam fenol, toplam karbonhidrat ve ham lif içeriği sırasıyla 2.82 g/kg, %40.72 ve %9.97 ve P. salmoneostraminus için sırasıyla 1.35 g/kg, %48.02 ve %23.75 olarak bulunmuştur. P. ostreatus (beyaz), kül ve kuru madde içeriğinin (%11.3 ve %12.81), P. ostreatus (gri) ve P. salmoneostramineus kül ve kuru madde içeriğinden (%7.0 ve %9.93) fazla olduğu bulunmuştur.
Download Article in PDF (142.0 kB)