Volume 44 - Issue 3 - 209 - 215

Botanic Origin, Various Physicochemical and Antioxidant Properties of Honey Samples From Giresun, Turkey

Giresun-Türkiye’den Toplanan Bal Örneklerinin Bitkisel Kökeni, Fizikokimyasal ve Antioksidan Özellikleri


The aim of the present study is to evaluate the botanic origin, various pysicochemical parameters (pH, mo- isture, hydroxymethylfurfural (HMF), fructose/glucose ratio) and antioxidant properties of the four honey samples colected from Giresun-Black Sea Region of Turkey. According to the mellisopalynological analyis, two of the investigated honey samples were determined as Castanea sativa honey and the other two samples were determined as multifloral honeys.The pH value of honey samples were found between 3.11 and 4.44. The moisture ot the investigted samples were varied between 11.59-14.13%. The fructose contents of the samples were found between 36.58 and 43.42 g/100 g and glucose values as 24.84-33.55 g/100 g. HMF values were 1.6±1.0 mg/kg for Castanea sativa honeys and 0.65±0.66 mg/kg for multifloral honeys. Total phenol contents were high for Castanea sativa honeys compare to two multifloral honeys but total flavonoid content is found as highest in sample 3 (multifloral honey). 

Bu çalışmanın amacı Türkiye’nin Giresun-Karadeniz Bölgesi’nden toplanan dört bal örneğinin bitkisel kökeni, fizikokimyasal parametreleri (pH, nem, hidroksimetilfurfural, früktoz/glukoz oranı) ve antioksidan özelliklerinin değerlendirilmesidir. Palinolojik analizlere göre, incelenen iki örnek Castanea sativa balı diğer ikisi de multifloral bal olarak tanımlanmıştır. Bal örneklerinin pH değerleri 3.11 ve 4.4 aralığında bulunmuştur. Nem değerleri ise %11.59-14.13 aralığındadır. Örneklerin früktoz içerikleri 36.58 ve 43.42 g/100 g aralığında ve glukoz içerikleri ise 24.84-33.55 g/100 g aralığında bulunmuştur. Castanea sativa ballarının HMF değerleri 1.6±1.0 mg/kg, multifloral balların ise 0.65±0.66 mg/kg olarak bulunmuştur. Castanea sativa ballarının toplam fenol miktarları multifloral ballara oranla yüksek çıkmıştır. Toplam flavonoid miktarları ise 3 numaralı örnekte en yüksek oranda bulunmuştur. 



Download Article in PDF (127.3 kB)



Feedback
  • ISSN 1303 5002
  • © 1973-2024 Hacettepe University