Volume 43 - Issue 4 - 323 - 328

Interactions with Climate and Ecosystem of Saharan Dust Dynamics

Sahra Tozu Dinamiklerinin İklim ve Ekosistem ile Etkileşimi


North African deserts are the world’s largest sources of atmospheric mineral dust produced by aeolian. In this study the impact of various growth media on development of some bread wheat (Triticum aestivum L.) and durum wheat (Triticum durum L.) cultivars have been investigated. As a four different nutrient media, Hewitt nutrient solution [1], illuminated and non-illuminated Saharan desert soil solutions and distilled water have been utilized. Shoot length (cm.seedling-1), leaf area (cm2 seedling-1) and photosynthetic pigments [chlo- rophyll a, chlorophyll b and carotenoids, mg ml-1 g fresh weight (g fw)-1] have been determined. The results of this study indicate that, wheat varieties fed by irradiated Saharan soil solution gave comparable results to Hewitt nutrient solution. 

Kuzey Afrika çölleri atmosferik mineral tozun dünyada en büyük kaynağıdır. Bu çalışmada, farklı besin ortamlarının ekmeklik buğday (Triticum aestivum L.) ve makarnalık buğday (Triticum durum L.)’ın bazı çeşitlerinin fide gelişimi üzerine etkileri araştırılmıştır. Besin ortamı olarak; Hewitt besin çözeltisi [1], ışıklandırılmış ve karanlıkta bırakılmış Sahra çöl toprağı çözeltisi ve deiyonize su kullanılmıştır. Fide uzunluğu (cm.fide-1), yaprak alanı (cm2.fide-1) ve fotosentetik pigmentler (klorofil a, klorofil b ve karotenoidler (c+x), mg.ml-1 g taze ağırlık-1) belirlenmiştir. Bu çalışmanın sonuçları göstermektedir ki, aydınlatılmış Sahra toprak çözeltisi ile beslenen buğday çeşitleri Hewitt besin çözeltisi ile karşılaştırılabilir sonuçlar vermiştir. 



Download Article in PDF (1.1 MB)



Feedback
  • ISSN 1303 5002
  • © 1973-2024 Hacettepe University